Konserv qidalardakı ölümcül təhlükəyə diqqət

Konserv qidalardakı ölümcül təhlükəyə diqqət

Mütəxəssislər, evdə hazırlanan konservlərin, bir zəhərlənmə növü olan botulismus hadisəsinə səbəb ola biləcəyinə diqqət çəkdi.
 
Bir çox insan meyvə və tərəvəzləri mövsüm xaricində də istehlak etmək istədiyi üçün ənənəvi üsullara müraciət edərək evlərdə konservləşdirməyi seçir. Ancaq, hər qida məhsulunun düzgün hazırlanmağının zəruriliyini ifadə mütəxəssislər, düşünülməmiş əməliyyatların, konserv qidaları üçün ölümcül bir zəhərlənmə növü olan botulismus hadisəsinə səbəb ola biləcəyi haqqında xəbərdarlıq etdilər.
 
BU ŞİKAYƏTLƏR VARSA...
 
12 - 72 saat sonra şiddətli qarın ağrısı, ürək bulanması, qusma, görmədə pozuntular, əzələlərdə gücsüzlük kimi şikayətlər ilə özünü göstərən botulismus hadisəsi haqqında məlumat verən tədqiqatçılar, bunları söylədi: "Botulismus zəhərlənməsinə 'Clostridium botulinum' adlı verilən bir bakteriyanın toksini səbəb olur. Bu bakteriya təzyiq və istiliyə dözümü yüksək olan müqavimətli bir mikroorqanizmdir. Bu səbəblə ev imkanları ilə yox edilməsi mümkün olmaya bilər. Bu tip zəhərlənməyə səbəb olan faktorların başında konservlərin böyük bir qisiminin qeyri-kafi müddətdə, təzyiqli qazan istifadə edilmədən, lazım olandan daha aşağı istilikdə, başqa sözlə kifayət qədər bişirilmədən hazırlanması ola bilər. Bu vəziyyətdə, zamanında müdaxilə və doğru müalicə edilməsə, müvafiq narahatlıqlar görünən kimi, fərdi tədbirlərə müraciət etmədən, ən qısa zamanda ən yaxın xəstəxanaya getmək lazımlıdır."(deyerler.org)
 

Google+ WhatsApp ok.ru