Nə üçün hər gün 100-200 qr çuğundur yeməliyik?

Nə üçün hər gün 100-200 qr çuğundur yeməliyik?

Ən ucuz və sadə tərəvəzlərdən biri olan çuğundur eyni zamanda ən faydalı tərəvəz sayıla bilər.
 
Mütəxəssislər çuğundurun orqanizmə olan təsirini araşdırıb belə nəticəyə gəliblər ki:
 
- Çuğundurun tərkibində olan betanin orqanizmin hüceyrələrini iltihabdan qoruyur və bununla da bir çox xroniki xəstəliklərin və o cümlədən xərçəngin riskini xeyli azaldır.
 
- Həmçinin betanin qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
 
- Sink və selenlə zəngin olan çuğundur imun sisteminə müsbət təsir edir.
 
- Selen qalxanvari vəzinin (zob) normal fəaliyyəti üçün ən vacib maddələrdən biri sayılır. Bu səbəbdən qalxanvari vəzi problemləri olanlar da mütləq çuğundur yeməlidir.
 
- Çuğundur təzyiqi normada saxlamağa kömək edir.  
 
- Çuğundurun tərkibində olan nitratlar beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
 
- Çuğundur arıqlamağa kömək edir, orqanizmdə piylərin yandırılmasını sürətləndirir.
 
Diyetoloqlar hər gün 100-200 qr bişmiş çuğundur yeməyi tövsiyə edirlər. /sağlamolun.az 
 

Google+ WhatsApp ok.ru